Zamiast wrzucić do zupy, robię z niego kotleciki. Z tym patentem smakują lepiej niż schabowe
Seler jest dostępny przez cały rok, a często niedoceniany w kuchni. Zazwyczaj dodajemy go do zup i robimy z niego surówki, ale dlaczego nie zamienić go w kotlety? To nic trudnego, bo nie wymaga nawet mielenia. Danie jest tak proste i pyszne, że warto go spróbować.
Jak zrobić kotlety z selera w plastrach?
Warzywo najpierw gotuję w całości. Aby było smaczniejsze, zamiast wody używam bulionu warzywnego albo drobiowego. Jeżeli nie zdążę go zrobić, sięgam po kostki rosołowe w wersji bio, które nie zawierają polepszaczy smaku. Potem kroję selera i panieruję delikatnie w mące, a następnie wrzucam na patelnię.
Do obtaczania wykorzystuję czasem mieszankę mąki z suszonymi ziołami, na przykład z tymiankiem czy rozmarynem. Plastry trzeba jednak smażyć na mniejszym ogniu i krócej, bo dodatki łatwo się przypalają i stają się gorzkie. Tracą wtedy nie tylko swój smak, ale też cenne właściwości.
Kotlety z selera często robię też jak schabowe w jajku i tartej bułce albo jak mielone. W takiej formie również są przepyszne. Sposób przygotowania tych wersji podaję poniżej.
Przepis: Kotlety z selera w plastrach
Seler korzeniowy podany w formie panierowanych kotlecików
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 151 w każdej porcji
Składniki
- 0,8 kg selera korzeniowego
- 2 kostki bulionowe
- 3-4 łyżki mąki
- 2 łyżki posiekanego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie seleraWarzywo umyj i oczyść, włóż do garnka i zalej wrzącą wodą. Dodaj kostki bulionowe i sól, po czym ugotuj pod przykryciem na półmiękko, co powinno zająć 20-30 minut. Osącz i ostudź.
- Przygotowanie kotletówObierz selery i pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Oprósz pieprzem i posyp mąką z tymiankiem.
- SmażenieRozgrzej mocno olej na patelni i smaż kotlety na jasnozłoty kolor po 2-3 minut na stronę.
Jak zrobić panierowany seler à la schabowy?
Kotlety z tego warzywa można panierować w tradycyjny sposób, by przypominały schabowe. Selery gotuję w osolonym bulionie lub wodzie i kroję tak samo, jak w przepisie. Następnie plasterki obsypuję w sumie 2-3 łyżkami mąki, maczam w 2-3 rozmąconych jajkach, a następnie w 7 łyżkach tartej bułki. Dalej wystarczy tylko je usmażyć.
Przepis na kotlety mielone z selera
Jest jeszcze inna wersja dania z selerów, przygotowana jak kotlety mielone. Oczyszczone warzywo zalewam szklanką mleka, dopełniam garnek wodą, nakładam pokrywkę i gotuję na półtwardo. Następnie studzę i ścieram na tarce, dodaję podsmażoną cebulę z czosnkiem, 2 rozmącone jajka i 2 łyżki mąki. Doprawiam solą oraz pieprzem i mogę już wrzucać na rozgrzany tłuszcz.